Saturday, September 12, 2009

dunia di sekeliling rayyan



rayyan helmi dah makin besar.makin besar makin kelakar jadinya budak ni.dari kecik semua orang cakap rayyan mmg kelakar.dgn gaya kibas2 tangan laju2 mcm patah,mata tergenyit2 cam org buta sambil mulut muncung2,mcm2 lagi.hehhe..dari kecik jugakla rayyan helmi ni murah rezeki.alhamdulillah..orang tgk je dia orang suka.sebab dia suka senyum n gelakkan orang.hehheh..mcm2 dia dapat sejak lahir.bukan cik rabbit n hubby yg bagi tapi orang2 yg tak dikenali.melalui rayyan cik rabbit kenal ramai orang sebab bila bawak rayyan g jalan semua tegur.nak peluk la nak dukung la.rayyan ni on je..takkisah pun.kalau orang wak lari pun dia leh gelak2 sengih lagi.

pergi supermarket mana pun mesti dapat brg free.penyeri hidup la rayyan helmi ni.baru2 ni pergi tesco,rayyan ni dah pandai diri n pandai jalan dah.tapi kengkang2 lagi lagi.hahha..berdiri dalam troli,mcm biasa mulut dia bising tegur orang sana sini walaupun tak pandai cakap lagi.hehhe..dengar suara dia saja.heheh..sampai ada auntie cina ni hadiahkan kek lapis untuk rayyan khas hadiah raya.mula2 auntie tu ingat rayyan ni cina.tapi mama cik rabbit gtau parents rayyan chubby ni sabah sarawak.tu la auntie cina tu bagi hadiah kek lapis..ehehhe.. jalan2 lagi shopping raya,ramai tegur rayyan sebab rayyan duk menyengih sokmo orang tak pandang pun dia pandang orang tu sambil sengih sampai tertoleh2..punya nak sedekah senyuman..hehheh..

then g jalan2 lagi..ada amoi ni berkenan kat rayyan terus bagi hadiah toy kat dia..lagi sakan la rayyan ...pastu ada la orang2 tua yg tgk rayyan..berkenan gak kat dak kecik tu..tak kenal pun sape..dorang g beli baju raya and hadiahkan utk rayyan 2 pasang!..dasyat rayyan.ilmu guna2 pun tak dasat camni..heheheh..balik dari tesco g bazar lak..pakat bagi kuih free bila rayyan jenguk kedai dorang..dgn tak berbaju n pakai suar pendek je sebab rayyan dah peluh..kuat peluh dak ni..semua orang sibuk cubit pipi sampai merah2..ahaks..rayyan macam biasa la sengih sampai tinger..ada lak pulak hamba allah 3 4 orang selisih dgn rayyan .tegur rayyan jugak duk main2 dgn dia.dapat lagi duit raya rm15 hamba allah tu bagi..setiap hari ada orang masjid datang umah bagi bubur lambuk khas kat rayyan sebab rayyan suka bubur tu.sebat habis semangkuk.,hehehhe..baju raya lam almari 5 pasang tu pun belum tentu habis pakai.ni dapat lagi.

.tiap hari rayyan mesti dapat duit sebab ape..sebab tiap hari start awal pagi dah ada budak2 datang umah main ngan rayyan.jadi 'bibik' dia..bawak jalan satu taman.rayyan join usha tgk amoi2 main basketball kat taman.nampak dek amoi2 tu abis digomol rayyan.lagi lak rayyan syok..petang2 'bibik' rayyan dua orang wak dia jalan tolak guna stroller..botol susu ,makanan dia semua siap ada atas tray stroller.so dia jadi bos duk terkangkang pusing satu taman..semua rumah dia jenguk.kalau dia tak jenguk orang yg keluar jenguk sebab mulut dia bising.bila dah jiran jenguk syok la dia dpat makan free,main ngan anak jiran etc.jiran2 lak semua friendly asyik bagi duit konon duit aiskrim la ape la..mcm la rayyan leh makan..ahaks..duit2 rezeki tu family cik rabbit simpan dalam tabung khas rayyan..tu duit dia kan..mana leh amik..sampai 2 3 tabung.kadang2 cik rabbit duk pk syukur tuhan kurniakan anak macam rayyan helmi.langsung tak susah jaga,hiburkan hati sebab rayyan helmi ni jenis happy go lucky.tapi perengus sket..cam papa dia..heeheh..

teringat mama cik rabbit cite sal rayyan kalau tiap kali g timbang n inject.start injection yg pertama dia tak pernah nangis or demam.pagi2 rayyan paling awal datang tapi dia paling lambat dpat injection sebab nurse2 kat situ berebut dukung sampai ntah g mana2..tau2 je ada auntie cina yg datang ngan cucu dia dukung2 rayyan main dgn rayyan siap bagi snowcap orange kat rayyan..free lagi!heehhe..rayyan lak bila tgk nurse tgk doktor dia gelak tergedik2..org tak wat lawak pun gedik gak..heheh..sampai doktor cakap,

'owh.,rayyan gelak kat doktor yerrr,..ni doktor nak cucuk niiiiii,haaaa'..

sekali doktor tu cucuk lagi gelak ngekek rayyan helmi...nurse pun gelak besar tgk kerenah dia.sampai sekarang famous si rayyan ni kat klinik ke mana2 dia pergi.sekarang ni rayyan dah ada gigi 4 batang,nenen pun takmau dgn botol kontot fav dia dah..skank nenen ngan botol susu besar..nenen tu nak landing tempat sedap,tak landing sedap taknak nenen..hehe..bila dah habis licik susu dia pandai g baling botol susu kat kepala orang,tak pun baling jauh2 bawah kusyen...pastu dia golek n duduk tgk muka kite pastu dia gelak..memang kaki buli rayyan helmi ni..jln pun dah boleh.kengkang2 je lagi,pale besar sangat kot tak balance.hhehhehe..dah pandai sebut 'mama' dah..suka cik rabbit!!!


prop penting rayyan
satu lagi pe'el rayyan helmi kalau nak tidur,dia dodoikan diri dia sendiri,tak payah cik rabbit or opah dia dodoikan.klu siang tidur lam buai prop2 yg mesti ada:
1/puting buruk dia
2/botol susu kontot kosong
3/selimut busuk dia

takde 3 prop2 ni jgn harap dia nak tidur,prop utama selimut busuk dia.selimut busuk dia tu asalnya kain pelekat mertua cik rabbit.ada sekali blanket rayyan cik rabbit cuci.sekali cuci tak sempat kering.so selimutkan pakai kain pelekat tu.mertua cik rabbit dah tak guna sebab ada lubang2.takkan nak solat pakai kain pelekat lubang2 kang nampak benda lain lak..hehehhe..so smpi sekarang g mana2 kena bawak selimut busuk dia.


so bila prop semua cukup,cik rabbit pasang buai letrik tu ,and duduk depan dia,sebab kalau takde orang depan dia nanti dia meniarap2 tidur gaya superman,bila dia tersangkut camtu dia jerit cam tarzan mintak tolong pusingkan balik.heheheh..kalau hubby cik rabbit dengar n pergi tgk rayyan mesti dia cakap,

'hah,anak ikan paus lekat dalam jala'

hehehheheheh..pusingkan dia balik..sengih la dia..pastu rayyan ni sebelum tidur dia suka termenung berjam2 sambil test vokal.

'aaaaa...aaaaaaaa.aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa'

kalau test vokal dia pendek2 means dia tak berapa ngantuk lagi..kalau test vokal dia makin panjang n makin kuat sampai kuar suara bapuk nyaring means dia ngantuk betul la tu...siap ada rythm lak tu bila test vokal..lawak tul rayyan..masa dia tgh test vokal tu pantang larang dia jangan tgk muka dia...sebab ape..sebab dia akan naik gedik bila perasan orang tgk dia..so biar dia test vokal sorang...lepas 'aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa' panjang2 bummmm terus lena on the spot!!!

gaya bangun tidur?
bila bangun lagi senang rayyan helmi ni.dgr bunyi pape terus bangun tak kisah tidur 15 minit ke sejam ke 10 jam ke..dia bangun je terus dia duduk and tenung orang sampai orang perasan dia dah bangun.bila orang perasan n tengok dia,dia gelak la sambil tergedik2 mintak amik.heheh...

gaya mintak nenen
?haaa...pun ada gaya n signal gak.hehehhe...contoh dia tgh golek2 ngan papa dia yg sama gendut anak beranak tu..letih jerit letih main tiba2 dia bummmm...terbaring kat katil,sambil tangan dua2 garu2 pale dia ,pale mesti paling ,kalau tak paling kiri mesti paling kanan sambil garu2 pale dua belah2 tangan,kaki dia terkejang2 pastu buat2 semput ngan mulut muncung macam ikan keli...so bila dia dah berlakon semput tu kelam kabut la cik rabbit lari g buat nenen..nampak je nenen dia sampai makin kuat 'semput' dia tu..hahahhaha...dah nak sampai kat mulut nenen nye nenen,tangan n mulut terkam macam tak dapat nenen sebulan...heheheh


moga2 tuhan murahkan lagi rezeki rayyan,jadikan dia anak yg soleh taat,ceria2 selalu,sihat walafiat dan panjang umur.harap2 jodoh dia pun yg elok2 jugak..sejuk perut cik rabbit ngandung rayyan tepat 9bulan 10hari..

7 comments:

mamaRoyd said...

besh je rayyan nie
teringin nak jumpa
heheheh
musti comey gedik kan..
aku suka ngan budak yang gedik2 nie..untung cik rabbit dapat anak yang senyum sokmo...
anak aku kecik gik..tapi dah ada la signal2 melalak dia...hehehe
talk bout baby..will never ending kan..????
Anyway...rayyan soooo cuteeeeee

white rabbit said...

hi mamaroyd...sorry la tadi cik rabbit tak pasan mamaroyd tegur kat ym..cik rabbit syok landing2 terus tertido...hehhe..rayyan dia mmg gedik..g umah sape pun duk gedik macam kat umah dia sendiri.hhehe..takpe ada rezeki leh la cik rabbit n rayyan gebush gedik jumpa mamaroyd ngan babyroyd..hehhehe.babyroyd pun mesti join rayyan melalak nanti.hheheh...

CuTeMiUt78 said...

wah.. memang pembawa rezeki la ryaan ni.. :D

Farah said...

hahaha kelaka la rayyan ni..mcm2 peel...dahla ade selimut busuk..haihh jgn bawak sapai ke besor udah hehe

aii mama die dah pk pasal menantu awal2 lagi hahaha

white rabbit said...

cutemiut78,hhehhe..rayyan nye rezeki melimpah ruah..raya ni kena beli toddler bag..mesti berkepuk duit raya dia dapat.hehhe

white rabbit said...

farah..selimut busuk dia tu dah jadi selimut keramat..kalau takde tu kira hilang separuh nyawa la..hehheeh

Blogger said...

+$3,624 PROFIT last week!

Subscribe For 5 Star verified winning bets on NFL, NBA, MLB & NHL + Anti-Vegas Smart Money Signals...